Gevechtsporten 

In een cultuur waarin het lijkt dat geweld verheerlijkt wordt in alles om ons heen, in muziek, videospelletjes en tv programma’s is het niet voor de hand liggend dat u uw kind opgeeft voor training in de vechtkunst / vechtsport.

Hoewel er in de vechtkunst / vechtsport gerelateerde ‘actie films’ tot de rand toe gevuld te lijken met gewelddadigheid en bloederige verwondingen kunt u verrast worden dat veel vechtkunst / vechtsport programma’s zeer gunstig zijn voor kinderen.

  1. Het bevorderen van Zelfdiscipline: In de meeste scholen voor de vechtkunst / vechtsport wordt gefocust op zelfdiscipline. Kinderen vandaag de dag zijn zo gewend aan het ontvangen van ‘korte bevredigingen’ waarin zelfbeheersing en discipline vaak ver te zoeken is. Kinderen die met  vechtkunst / vechtsport bezig zijn worden voortdurend herinnerd aan hoe essentieel (zelf)discipline voor hun is.
  2. Het stimuleren van de Sociale vaardigheden: Kinderen die het moeilijk vinden om in sociale omgevingen nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken kan een ruimte gevuld met leeftijdsgenoten en een gemeenschappelijk belang zijn voordelen hebben. Kinderen in de speeltuin hebben niet altijd veel raakvlakken maar wanneer ze beide een vechtkunst / vechtsport delen zijn vaak beter in staat om elkaar te leren kennen. Oefeningen die gezamenlijk gedaan moeten worden kan vriendschappen bevorderen omdat de kinderen ‘gedwongen’ om samen aan hun vaardigheden te werken.
  3. Het Stimuleren van de Fysieke Activiteiten:  De vechtkunst / vechtsport is een zeer goede manier om een kind van de bank af te krijgen en zich meer bewust te laten maken van zijn of haar fysieke vaardigheden.
  4. Het leren van doelen te stellen: In de meeste vormen van vechtsporten / vechtkunsten wordt er een ‘prestatie systeem’ gehanteerd waarbij de banden en de streepjes op de banden (‘slips’) worden verdiend. Wanneer uw kind streeft naar een nieuwe band of slip dan leert hij waardevolle lessen over het instellen en het bereiken van zijn doelen.
  5. Verhogen van hun Zelfvertrouwen:  Het gevoel van eigenwaarde krijgt een ‘boost’ doordat uw kind een nieuwe beweging beheerst of een nieuwe band verdient. De kinderen die worstelen met een laag gevoel van eigenwaarde krijgen meestal meer vertrouwen naarmate de tijd die het kind stopt in het beoefenen in de vechtkunst / vechtsport.
  6. Het bevorderen van respect naar anderen: Tijdens het beoefenen van een vechtsport / vechtkunst is het vaak een vereiste dat degene naar zijn instructeur en medestudenten respect moet geven. In de kindercultuur van vandaag de dag is respect voor een autoriteit (ouders, leraren en andere volwassenen) niet altijd aanwezig. Door middel van het beoefenen van een vechtkunst / vechtsport zal uw kind leren wat respect is en hier aan herinnerd worden.
     
  7. Het stimuleren van het oplossen van een conflict zonder te vechten: Denken dat vechtsporten / vechtkunsten het alleen kunnen oplossen door middel van fysiek geweld te gebruiken komt vaak van televisie en films. In veel vechtsporten / vechtkunsten wordt er geleerd hoe je op een vreedzame en niet gewelddadige manieren conflicten kunt oplossen en het belang van het vermijden van fysiek contact.
  8. Het verbeteren van de luistervaardigheden: In de vechtkunst / vechtsport wordt geleerd hoe je beter kunt luisteren en je aandacht (focus) erbij kunt houden. Waardoor het concentratievermogen verhoogt wordt en de ontwikkeling hierdoor verbeterd wordt.
  9. Het ontwikkelen van teamwork: Er zijn maar weinig dingen die een kind zich eigen maakt in de vechtkunst / vechtsport zonder dat hij daar geholpen wordt door zijn medebeoefenaars. Samenwerken om nieuwe dingen te leren is een zeer belangrijke levensles die in de vechtkunst / vechtsport wordt onderwezen.
  10. Verbetering van andere gebieden in het leven: De voordelen van de vechtkunst / vechtsport eindigen vaak niet alleen in de dojo (ruimte waar een vechtkunst wordt beoefend) maar ook ver daarbuiten. Het zelfvertrouwen, de verbeterde conditie, respecteren van anderen zal uw kind ook kunnen helpen om zijn of haar weg te vinden in het leren en in het omgaan met anderen op school,  thuis en in de algemene ontwikkeling van het kind op weg van volwassenheid.
 
 

valbreken 

Sommige kinderen lopen altijd letsel op als ze vallen, andere juist nooit. Het maakt blijkbaar uit hoe je lijf reageert tijdens een val. Het is dan ook niet zo gek om te denken dat je een kind kunt leren hoe je moet vallen. Veilig vallen kun je leren. Wij leren de kinderen op spelenderwijze hoe ze zichzelf kunnen opvangen zonder dat het pijn doet.

Veilig vallen voorkomt niet alleen letsel, maar het geeft kinderen ook meer vrijheid, meer bewegingsruimte. Kinderen die niet bang zijn om te vallen, durven meer. Ze zullen aan meer activiteiten durven meedoen (sport of andere lichamelijke uitdagingen), wat weer goed is voor hun ontwikkeling.

Leren vallen gaat om meer dan bescherming van het lichaam alleen. Als je leert vallen en zonder brokken weer kunt opstaan, krijg je zelfvertrouwen. Kinderen die goed door tegenslag heenkomen, ontwikkelen een sterk levensgevoel: 'wat er ook gebeurt, ik kan mezelf redden.'

Je zou willen dat elk kind zo in het leven staat. Niet agressief, maar zelfredzaam. Niet bang, maar met zelfvertrouwen. Leren gaat niet zonder vallen. Daarom is vallen én weer opstaan zo belangrijk.

jiu jitsu

In het Jiu Jitsu zitten elementen uit het judo, aikido, karate, kempo en vele andere vechtsporten, waardoor het een hele complete vechtkunst is. Het Jiujitsu is rijk aan bewegingsvormen zoals o.a. trekken, duwen, aanval ontwijken, doorvoeren en natuurlijk het explosief toepassen van schop-, slag- en stoottechnieken.

Het aantal basisbewegingen is gevarieerd, bij het ontwijken maak je gebruik van verplaatsingen en lichaamsdraaiingen.
In deze lessen worden alle technieken spelenderwijs aangeleerd. Ook in deze lessen komen allerlei onderdelen uit andere vechtsporten voor, waardoor het erg aanspreekt op de verbeelding van elk kind.

Judo

Judo is niet alleen ontzettend leuk, maar ook nog eens heel leerzaam. Om te beginnen is judo erg goed voor de motoriek, zelfs voor de allerkleinsten. Zij leren al spelenderwijs hoe ze moeten vallen en opstaan. Daarnaast is judo erg goed voor het zelfvertrouwen. Ook leren kinderen respect te hebben voor hun meester/juf, tegenstanders en de Japanse traditie. Bij dit respect komt natuurlijk ook een stukje discipline kijken. Ten slotte verhoogt judo het uithoudings- en doorzettingsvermogen.